Ľ. GALKO: Ministerstvo obrany v skutočnosti neriadi M. Glváč

15.07.2012 Bratislava

Bratislava 15. júla (TASR) - Hoci formálnym šéfom rezortu obrany je Martin Glváč (Smer-SD), v skutočnosti ministerstvo nevedie. "Podľa informácií, ktoré mám, rezort obrany vedie vedúci služobného úradu a riaditeľ kancelárie. Minister Glváč je na rezorte ako keby neprítomný," povedal pre TASR exminister obrany Ľubomír Galko (SaS), odvolávajúc sa na svoje zdroje z prostredia ministerstva. Podľa neho je preto pomerne ťažké hodnotiť po sto dňoch prácu Glváča ako ministra. V školskej terminológii by však jeho doterajšie pôsobenie hodnotil známkou štyri alebo päť.

Exminister je presvedčený, že Glváč svoju prácu na ministerstve "trestuhodne zanedbáva". Vyčíta mu protirečivé vyjadrenia i neschopnosť jasne vytýčiť priority rezortu alebo pripraviť armádu na aktuálne globálne hrozby. "Sto dní ministra Glváča je stratený čas. Avšak ani jeden minister nebude odvolaný bez toho, aby to posvätil najväčší boss - premiér Robert Fico (Smer-SD). Lenže ja si myslím, že ak Fico sám uvidí naďalej takúto nečinnosť, tak bude mať záujem na tom, aby ten rezort nekľakol na kolená, a bude musieť túto otázku personálne riešiť," uviedol podpredseda liberálov.

Galkovi chýba väčšia legislatívna iniciatíva súčasného vedenia rezortu. Glváč za prvých sto dní predstavil len jednu zmenu zákona, ktorej účelom je zlúčenie vojenských spravodajských služieb. Podľa Galka je však aj tento návrh výsmechom. "Predsa nemôžeme zlučovať dve inštitúcie tak, že sa zruší riaditeľ jednej aj druhej a nahradí sa riaditeľom spoločnej inštitúcie," poznamenal.

Podpredseda SaS očakáva, že minister pripraví nový zákon o tajných službách. Ten by mal reflektovať zmeny, ku ktorým došlo od vstupu Slovenska do NATO, ako aj nové bezpečnostné hrozby.

"Pán Glváč nevie, kam z konopí, lebo zatiaľ nepredstavil žiadnu alternatívu k Bielej knihe, ktorú my sme spracovali a podľa ktorej sa malo ísť ďalej. On trestuhodne zanedbal sto dní, počas ktorých už mohlo byť realizovaných množstvo reformných opatrení," uzavrel Galko.
 

Vyberte región